KE akkompagnerer

Vise introduksjon

Dette er opptak med trioen «Sweet Robin», som tok navn etter en engelsk slager fra femtenhundretallet med uklar referanse til helten fra Sherwood-skogen.

Besetning: 8-kors renessanselutt (Knut Erik Aagaard), viola da gamba (Lars Henrik Johansen) og sopran (Benedicte Torget).

Trioen opererte fra 1996 til 2000. Besetningen varierte litt, men akkurat denne besetningen holdt ikke en eneste konsert. I en tidligere besetning holdt vi noen få, men svært eksklusive konserter i forbindelse med 700-årsjubileet for Akershus Festning i 1997. I én sal spilte vi for Kongehuset, Regjeringen og Stortinget. I en annen spilte vi for Regjering, Storting og NATOs Militærkomité. I tillegg holdt vi seks godt besøkte konserter i Akershus slottskirke.

Disse øvingsopptakene ble gjort i Markus’ Kirke, Ullevålsveien, i året 2000. All musikken er av engelske John Dowland (1563-1626), som var sin tids, og iallfall sitt lands fremste komponist av luttmusikk og luttsanger i den «elisabetanske gullalderen», en fremtredende representant for europeisk renessansemusikk.

John Dowland ledet hoffkapellet til musikkelskeren Kong Christian Kvart i Danmark-Norge fra 1598 til 1606 og trakk admirals lønn. Christian Kvart var den danskekongen som besøkte Norge mest, hele 26 ganger, én gang kysten rundt, inkognito under navnet «Kaptein Fredriksen». Det er mulig, og all grunn til å tro, at han av og til hadde med sitt eget hofforkester ved sine Norges-besøk.

Så den musikken som er samlet her, kan vel ha vært fremført på Akershus av komponisten selv, for fire hundre år siden, i samme bestykning. I teorien, og for eksempel, da Prinsesse Anne av Danmark første gang møtte sin stedfortreder-ektede ektemann, skottekongen, den fremtidige Kong Jakob den første av England, på Ladegården i Oslo i 1603. For anledningen ble selskapet etter sigende underholdt av seks små afro-dansker som danset i sneen. De ble dessverre syke og døde …

Can she Excuse

Lasso vita mia, John Dowland

Now, oh now, I needs must Part, John Dowland

All ye whom love or fortune hath betrayed, John Dowland

Flow my tears (Lachrymae), John Dowland 1597

I saw my Lady weep, John Dowland 1597

If my Complaints, John Dowland 1597

In Darknesse Let me Dwell (John Dowland 1610).